Pržena hrana može biti zdravija
Konzumiranje pržene hrane ne mora nužno biti loše za srce, važno je kod prženja koristiti suncokretovo ili maslinovo ulje.
Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između srčanih bolesti i hrane pržene na suncokretovom ili maslinovom ulju.
Previše masne hrane povisuje krvni tlak i kolesterol, što može uzrokovati bolesti srca.
Za potrebe istraživanja, znanstvenici iz Madrida su ispitali 40 757 odraslih osoba o njihovoj prehrani. Sudionici su ispitani o tome koju vrstu hrane najčešće jedu i kako tu hranu pripremaju. Na početku istraživanja, koje je trajalo 11 godina, nijedan sudionik nije imao znakove srčanih oboljenja. Međutim, na kraju istraživanja, njih 606 je obolilo od srčanih bolesti, a 1 134 je umrlo.
Kada su istraživači promatrali uzroke srčanih oboljenja, nisu mogli naći nikakvu poveznicu s prženom hranom u prehrani.
"Generalno gledajući, mit, da je sva pržena hrana nezdravam uopće nije potkrijepljen svim činjenicama, prženo može biti zdravo", BBC prenosi izjavu prof. Michaela Leitzmanna.
"Istraživanje pokazuje da su važni određeni aspekti kod prženja hrane, uključujući i ulje na kojem se hrana prži", dodao je prof. Leitzmann.
Prehrana treba biti raznolika, treba sadržavati sve hranjive tvari koje su našem organizmu potrebne kako bi normalno funkcionirao. Sve je zdravo u normalnim količinama pa tako i pržena hrana.
Bez obzira na metode koje koristite kod pripremanja hrane, hrana s visokom razinom kalorija dovodi do debljanja i pretilosti, što je također jedan od rizika za nastanak bolesti srca.
Uravnotežena prehrana, s mnogo voća i povrća, a malo hrane s visokim udjelom masnoće, je najbolja za zdravo srce.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345