Rajčica - voće koje ima moćno antikancerogeno djelovanje!
Rajčica je voće koji originalno potječe iz Južne Amerike. Iako je botanički gledano voće, uglavnom se jede i priprema kao povrće, mnogima najdraži sastojak osvježavajućih salata.
Brojna istraživanja pokazala su da prehrana koja se temelji na povećanom unosu svježeg voća i povrća smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Voće i povrće je odličan izvor minerala, vitamina, vlakana i antioksidanata, a rajčice su bogate vitaminom C, vitaminom K, kalijem te folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9.
Osim toga, rajčice se u narodu ne smatraju moćnom antikancerogenom namirnicom, ali sadrže antikancerogene spojeve. Tijekom posljednjih deset godina su znanstvenici otkrili da karotenoidi, kao što su likopen i beta karoten mogu smanjiti rizik od nastanka raka, naročito od raka prostate, a rajčica je bogata likopenom.
Likopen je moćan antioksidant koji rajčicama daje prepoznatljivu crvenu boju. Likopen smanjuje razinu slobodnih radikala i neutralizira oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Slobodni radikali su jako reaktivne i nestabilne molekule kisika koje povećavaju rizik od nastanka raka i niza drugih bolesti.
Isto tako, stručnjaci su nizom istraživanja dokazali da muškarci koji tjedno pojedu barem 2 porcije rajčica ili proizvoda od rajčica, imaju za 21 do 34% manji rizik od nastanka raka prostate, a znanstvenici iz Italije tvrde da osobe koje redovito jedu rajčice imaju za 30 do 60% manji rizik od nastanka svih vrsta raka, naročito raka probavnog sustava.
Ako dosad niste bili ljubitelj rajčice, možda će vas ove zdravstvene prednosti potaknuti da sljedeći put u salati stavite malo više rajčica, posebice sad dok je njihova sezona.
Vezani sadržaj:
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345