Riba smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!
Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, otkriva da redovitom konzumacijom ribe možete smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.
Naše istraživanje otkriva da adekvatnim unosom omega 3 masnih kiselina možete poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, izjavio je voditelj istraživanja dr. Dariush Mozaffarian.
Znanstvenici su proučavali rezultate 19 istraživanja iz 16 zemalja u kojima je sudjelovalo gotovo 46.000 osoba. Njih otprilike 8.000 je doživjelo srčani udar, od kojih je 2.781 osoba umrla.
Pripremite smoothieje za bolju cirkulaciju krvi i zdravije srce!
Rezultati su pokazali da su sudionici, koji su redovito jeli masnu ribu, imali manji rizik od nastanka srčanog udara. Također, sudionici koji su doživjeli srčani udar su u prosjeku jeli puno manje ribe općenito, u odnosu na sudionike koji nisu doživjeli srčani udar.
Masna riba, kao što su losos, sardine, tuna, haringa, pastrva i inćuni, je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina. Postoje i drugi biljni izvori omega 3 masnih kiselina. To su orasi, lanene sjemenke i sjemenke konoplje.
No, dosadašnja istraživanja su pokazala da su omega 3 masne kiseline iz masne ribe pogodnije za zdravlje, u odnosu na omega 3 masne kiseline iz namirnica biljnog porijekla.
Saznajte koja hrana štiti od srčanog udara!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345