Riba u prevenciji gubitka pamćenja

Riba u prevenciji gubitka pamćenja

Riba u prevenciji gubitka pamćenja
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2008.
  • Broj pregleda: 686
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama je povezana s četvrtinu manjim izgledima za pojavu lezija mozga koje uzrokuju slabljenje pamćenja, demenciju i moždani udar, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu u Kuopiu.

Rezultati su utemeljeni na petogodišnjem praćenju 3660 osoba starije životne dobi koje na početku studije nisu imale značajnih poteškoća sa zdravljem, objavio je znanstveni časopis Neurology.

Omega-3 masne kiseline imaju protuupalni učinak te su već ranije povezane s manjim rizikom za razvoj bolesti srca.

Istraživači napominju kako pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina nije bio uočljiv kod ispitanika koji su najčešće konzumirali prženu ribu.

Najčitanije zanimljivosti