Riba za bolji vid
Konzumacija ribe bogate uljem može usporiti ili potpuno zaustaviti razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod osoba starije životne dobi.
Američki znanstvenici s Tufts University u Bostonu su utvrdili kako omega-3 masne kiseline prisutne u velikim količinama u nekim vrstama ribe imaju pozitivan utjecaj bez obzira na to je li senilna makularna degeneracija u ranoj ili odmakloj fazi, piše British Journal of Ophthalmology.
Neka ranija istraživanja su već pokazala kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik da će se makularna degeneracija uopće pojaviti.
U novoj studiji je utvrđeno i da konzumacija ribe najmanje dva puta tjedno, u kombinaciji s prehranom u kojoj dominiraju namirnice s niskim glikemijskim indeksom i odgovarajućim unosom antioksidansa poput vitamina C, može dodatno smanjiti izglede za progresiju bolesti prema gubitku vida.
Istraživači vjeruju da se zaštitni učinak omega-3 masnih kiselina može objasniti njihovim utjecajem na prisutnost potencijalno štetnih masnoća u krvi.
Prema postojećim preporukama, unos omega-3 masnih kiselina bi se trebao kretati oko 650 miligrama dnevno.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345