Riješite se afti

Riješite se afti

Riješite se afti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Često ljudi pate od bolnih ulceroznih promjena u usnoj šupljini koji su uglavnom uzrokovani (osim ljute i prezačinjene hrane ) preosjetljivošću na salicilate sadržane u hrani.Možda znate da česta upotreba acetilsalicilne kiseline može izazvati promjene ne mukoznom pokrivaču sluznice gastro intestinalnog trakta i pojavu grizlica u ustima, želudcu i crijevima. Svatko ima svoj prag tolerancije salicilata pa čim je on dostignut počinje reakcija organizma i oštećenje sluznice.

Učinci salicilata su kumulativni i prolongiraju se 1-2 dana a zatim slijedi pojava grizlica. Ljudi osjetljivi na salicilate obično ne podnose ni umjetne boje ili aditive u hrani.

Postoje različite kreme i gelovi u terapiji ovih bolnih ulcera koji otežavaju ishranu, pogotovo kod male djece, no najučinkovitija je upotreba čistog 100% ALOA VERA gela koji osim ublažavanja bola pospješuje brže zacjeljivanje ulceracija.

Hrana s niskim sadržajem salicilata se preporuča pacijentima s kroničnim upalnim oboljenjima crijeva kao što je (Crohn´s disease, Colitis ulcerativa, Diverticulitis)

BANANE, KRUŠKE, JABUKE, PAPAJA, NAR, KUPUS, CELER, KRUMPIR, GRAŠAK, GRAH, LEĆA, SALATA, MAHUNE, PORILUK, BIJELI LUK, MAK, KAKAO, PERŠUN, ŠAFRAN, SOYA SOS, VANILIJA, INSTANT KAVA, KAMILICA

Hrana s visokim udjelom salicilata koju treba izbjegavati je:

JAGODE,MALINE,BOROVNICE,BRESKVE,KAJSIJE,GROŽĐE,DATULJE,DINJA, ANANAS,NARANDŽA,MANDARINA,KIVI,PAPRIKA,FEFERON,KISELI KRASTAVAC,MASLINE,PARADAJZ,TIKVICE,BADEMI,HREN,MED,MENTA,VINO

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti