Sastojci u majčinom mlijeku presudni za fiziološki razvoj bebe
Najnovije istraživanje objašnjava kako se razine nitrita i nitrata u majčinom mlijeku mijenjaju tijekom početnih dana nakon rođenja kako bi se prilagodili fiziološkim promjenama do kojih dolazi zbog razvoja bebe.
Znanstvenici s Teksaškog sveučilišta pokazali su osnovnu prirodu nitrita u majčinom mlijeku.
„Dok su nitrit i nitrat već otkriveni u sastavu majčinog mlijeka, ovo je prvo istraživanje koje pokazuje promjene razine nitrita i nitrata u ranom stadiju života," objašnjava Nathan Bryan, glavni autor istraživanja.
Znanstvenici su mjerili razinu nitrita i nitrata u majčinom mlijeku tijekom prva tri dana rođenja (kolostrum), od trećeg do sedmog dana (prijelazno mlijeko) te od osmog dana pa nadalje (zrelo mlijeko).
Analizirano je sedamdeset i devet uzoraka pacijentica.
Bryan i tim zaključili su kako kolostrum ima znatno veću koncentraciju nitrita i značajno nižu koncentraciju nitrata od prijelaznog i zrelog mlijeka. A on vjeruje da je to prirodni način dovođenja dušikovog oksida do novorođenčadi, čiji gastrointestinalni trakt još nisu kolonizirale bakterije koje pretvaraju nitrat u nitrit.
Kako bi potvrdili otkrića, znanstvenici su analizirali uzorke mlijeka uzimane od dvije žene kroz 14 uzastopnih dana te su zatim promatrali istu promjenu razine nitrita i nitrata.
Istraživači su također mjerili razinu prehrambenih nitrita i nitrata kod alternativnih izvora prehrane novorođenčeta, kao što je kravlje ili sojino mlijeko.
Konstatirajući da se majčino mlijeko smatra najkorisnijim za novorođenčad od svih ovih drugih izvora prehrane, istraživanje je pokazalo da kolostrum sadrži najvišu razinu nitrita od bilo kojeg testiranog mliječnog proizvoda.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345