Otkrivamo kako odabrati savršenu lubenicu!
Ljetne vrućine najbolje gasi ohlađena, sočna, slatka kraljica ljeta – lubenica. No, kako odabrati onu pravu? Sigurno ste mnogo puta bili u situaciji kada ste kupili lubenicu, misleći da je baš ta najbolja, a onda dođete kući i shvatite da ste kupili žilavu spužvu punu bezukusne vode.
Da biste ubuduće izbjegli takve situacije, pročitajte savjete stručnjaka odabir prave savršene lubenice. Za početak, odbacite misao da morate izabrati onu koja je naizgled najljepša i najskladnija. Upravo suprotno, savršena lubenica ne izgleda skladno.
1. Žućkasta mrlja
Iako mislite da je lubenica s mrljama nepoželjna, to je zapravo dobar znak. Ako na lubenici primijetite svijetlo žutu mrlju, znajte da je sazrijevala na tlu i da je zrela za konzumaciju. Ne birajte one s bijelim mrljama. Ako nema žućkastu mrlju, vjerojatno nije najslađa u ponudi.
2. Veličina i težina
Najbolje je odabrati lubenicu srednje veličine. Ni preveliku, ni premalu. Lubenica mora imati težinu i to veću od očekivane, s obzirom na njezinu veličinu.
3. Šuplji zvuk
Pokucajte o koru lubenice. Zrela lubenica ima duboki i šuplji zvuk. Takav zvuk nastane kada je lubenica puna vode, što znači da je zrela.
4. Druge mrlje
Sitne smeđe mrlje na lubenici znače da su pčele više puta oprašivale dijelove cvijeta. Što više oprašivanja, to je slađi plod.
5. Peteljka
Osušena peteljka znači da je lubenica zrela. Ako je ona još uvijek zelena, znači da je vjerojatno prerano ubrana.
6. Muška i ženska lubenica
Mnogi ne znaju da lubenice imaju spol. Muške su veće, izduženije i vodenastog okusa. Ženske su zaobljenije i vrlo su slatke.
Vezani sadržaj:
- Provjerite zašto je lubenica dobra za vaše zdravlje!
- Isprobajte 7 najboljih ljetnih recepata s lubenicom!
- Ove 3 namirnice će vaše tijelo hidratizirati bolje od čaše vode
- Otkrivamo koje voće sagorijeva mast na trbuhu!
- Ovo su najbolje namirnice za preplanulu put
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345