Šljiva je proglašena super voćem
Znanstvenici su otkrili da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Antioksidansi su korisni jer u organizmu pronalaze slobodne radikale koje uništavaju.
Ljudi povremeno pojedu tek nekoliko borovnica pomiješanih sa žitaricama ili uz drugo voće u voćnoj salati, a trebali bi ih pojesti mnogo više da bi i efekt bio jači. No, sada je borovnica dobila jaku konkurenciju u obliku šljive, koja je i znatno jeftinije voće. Dovoljno je pojesti tek dvije, tri šljive dnevno, te ostalo voće slične boje.
Provjerite kako sušene šljive pomažu u prevenciji raka debelog crijeva!
Naime, voće sličnih boja u sebi ima i slične vitamine i zdrave sastojke pa se preporuča jesti cijeli voćni spektar boja. Šljive, primjerice, imaju i vrlo malo kalorija i nimalo masti te valja naglasiti kako ih se ne smije guliti jer se upravo u njihovoj kori nalazi najviše antioksidansa.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345