Smanjenjem unosa ugljikohidrata protiv srčanih bolesti
Ako pripadate rizičnoj skupini za nastanak srčanih bolesti, možda bi bilo dobro da smanjite unos ugljikohidrata.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, ističu da smanjenje unosa ugljikohidrata neće pospješiti samo mršavljenje, već i zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Ovo su zdravi ugljikohidrati za gubljenje kilograma!
Znanstvenici su proučavali rezultate istraživanja i uspoređivali djelovanje prehrane s niskim udjelom ugljikoidrata i prehrane s niskim udjelom masti. Rezultati su pokazali da masti i ugljikohidrati imaju sličan učinak na zdravlje.
Obje vrste prehrane vam mogu pomoći da smršavite, ali prehrana a manjim udjelom ugljikohidrata ima malo veću prednost kada je u pitanju mijenjanje sastava tijela i smanjenje opsega struka.
Sa smanjenjem unosa ugljikohidrata ćete vjerojatnije smanjiti postotak masti na području abdomena, kao i postotak visceralne masti.
Visceralna mast je vrsta masti koja okružuje unutrašnje organe i poznato je da veći postotak visceralne masti povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
Isprobajte savjete za konzumaciju ugljikohidrata za dijabetičare!
Znanstvenici predlažu da od ukupnog dnevnog preporučenog unosa kalorija, njih najviše 45% unesete putem ugljikohidrata.
Čak i nije toliko važno koliko ugljikohidrata unosite, već jesu li oni složeni ili jednostavni. Složeni ugljikohidrati, koje pronalazimo u voću i povrću, grahu i mahunarkama, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima, su zdraviji od jednostavnih ugljikojidrata.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345