Smanjite rizik od raka: Koju hranu jesti više, a što izbjegavati?
Izvor slike: 123RF
Kategorija: Zanimljivosti
Glavni medicinski savjetnik portala WebMD dr. John Whyte napisao je novu knjigu "Take Control of Your Cancer Risk" sa snažnom porukom: Možete smanjiti rizik od raka, počevši od sada. Jedno od najboljih (i najukusnijih) mjesta za početak je vaša prehrana. Prenosimo vam njegove savjete o tome što jesti, a što izbjegavati - kako biste smanjili rizik od obolijevanja od raka.
Hrana koju trebate jesti više
- Riba: Posebno masnu ribu poput lososa, tune, pastrve i iverka.
- Cjelovite žitarice: Uvijek kad kupujete žitarice, pazite da su s naznakom "cjelovito".
- Voće i povrće: Potražite raznoliko povrće i uključite i kelj, raštiku i cvjetaču.
- Orašasti plodovi: Odlični izvori bjelančevina i zdravih masnoća.
- Ljekovito bilje i začini: Imaju najveće razine antioksidansa od svih skupina namirnica.
Hrana i napitci koje trebate jesti i piti manje
- Crveno meso: Ovo se odnosi i na svinjetinu, junetinu/govedinu te janjetinu.
- Rafinirane žitarice: Kruh, krekeri, peciva, bijela riža.
- Slatki napitci: Radije pijte vodu s okusom (dodajte limun ili limetu) ili mineralnu vodu.
- Prerađeno meso: Nemojte da vas zavara da proizvodi s manje ili bez nitrata smanjuju rizik.
- Alkohol: Nije važna vrsta alkohola nego količina koja je krivac za povećanje rizika.
Vezani sadržaj:
- Kako smanjiti rizik od raka?
- Nove smjernice za prehranu zdravu za srce: 2 od 3 smrti vezane za bolesti srca moglo se spriječiti boljom prehranom
Izvor:
webmd.com
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345