Šparoge, češnjak i artičoke ključ u borbi protiv pretilosti i dijabetesa?!

Šparoge, češnjak i artičoke ključ u borbi protiv pretilosti i dijabetesa?!

Šparoge, češnjak i artičoke ključ u borbi protiv pretilosti i dijabetesa?!
  • Objavljeno: Utorak, 24.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici istražuju da li prehrana bogata određenim vrstama vlakana može potisnuti glad i istovremeno poboljšati sposobnost tijela da kontrolira razinu šećera u krvi.

Češnjak, radič, šparoge i artičoke poznati su kao fermentabilni ugljikohidrati, za koje se sumnja da aktiviraju oslobađanje  želučanih hormona koji smanjuju apetit.

Također poboljšavaju osjetljivost na inzulin, hormon proizveden od strane gušterače koji omogućuje ulazak glukoze u tjelesne stanice, te na taj način vode ka boljoj kontroli glukoze, tj. bar se tako vjeruje.

Dobrotvorna udruga „Diabetes UK" sada financira istraživanja o zdravstvenim prednostima takve hrane. Ako se pokažu djelotvornima, rezultati bi mogli revolucionirati tretmane liječenja za pretilost i dijabetes tipa 2.

Nicola Guess, dijetetičar na Kraljevskom sveučilištu u Londonu i voditelj ovog trogodišnjeg istraživanja je izjavio: „Pošto istražujemo kako su apetit i razina glukoze u krvi regulirani kod osoba s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2, nadamo se da možemo naći način kako spriječiti njegov nastanak."

„Ako završi uspješno, ovo istraživanje će moći utvrditi da li fermentabilni ugljikohidrati javnosti mogu pružiti učinkovitu i pristupačnu zdravstvenu intervenciju za smanjenje individualnog rizika za razvoj dijabetesa."

U Velikoj Britaniji je 2,35 milijuna ljudi dijagnosticirano s dijabetesom tipa 2, a ima još otprilike pola milijuna ljudi koji nisu ni svjesni da boluju od tog stanja. Ako se pravodobno ne liječi, ono može dovesti do komplikacija kao što su zatajenje bubrega, bolesti srca, moždanog udara ili amputacije.

Istraživanje sa Sveučilišta u Leicesteru, objavljeno prošlog tjedna, sugerira da konzumiranje zelenog lisnatog povrća može pomoći smanjiti rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2.

Brokula, kelj, špinat, klice i kupus mogu pomoći smanjiti rizik za 14 posto ako se konzumiraju svakodnevno, prema istraživanju objavljenom u „British Medical Journal".

Povrće je bogato antioksidantima i magnezijem, koje povezujemo s nižim razinama dijabetesa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti