Šteti li konzervirano voće zdravlju?
Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije otkriva da konzervirano voće može povećati rizik od nastanka prijevremene smrti, a također su potvrdili da svježe i sušeno voće smanjuje rizik od nastanka prijevremen smrti za 10%.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 65000 odraslih osoba. Istraživanje je trajalo 7 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama.
Ovo voće štiti srce, poboljšava kvalitetu sna i potiče probavu!
Rezultati istraživanja su pokazali da konzervirano voće povećava rizik od nastanka prijevremene smrti za čak 17%, ali ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.
Znamo da konzervirano voće pliva u sirupu s visokim postotkom fruktoze. Za fruktozu se pokazalo da povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, pretilosti i inzulinske rezistencije.
"Povezanost između prijevremene smrti i konzumacije konzerviranog voća nas nije naročito iznenadila, s obzirom da konzervirano voće sadrži visok postotak fruktoze", izjavio je voditelj istraživanja prof. Simon Capewell.
Probajte što češće umjesto konzerviranog voća jesti svježe kako biste izbjegli unos rafiniranog šećera i potencijalnih toksina. Kada kupujete konzervirano voće, pripazite da je u vlastitom soku i dobro ga ocijedite prije konzumacije.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345