Što je marcipan i je li zdrav?
Marcipan je mješavina usitnjenih badema i šećera. Najpopularniji je u Estoniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Specifičnog je okusa, stoga ga ljudi ili vole ili mrze. Najčešće se koristi za pripremu i ukrašavanje kolača.
Ponekad može sadržavati i dodatke poput kikirikija ili drugih orašastih plodova, likere i ulja od badema.
Ostali česti dodaci marcipanu su:
- kakao,
- narančina korica,
- razni likeri,
- začini,
- jaja,
- prirodna ili umjetna bojila.
Pripremite kolač s marcipanom i bijelom čokoladom!
Korisna svojstva marcipana
Delicija na bazi badema sadrži puno kalorija. Samo 100 grama marcipana, sadrži čak 478 kalorija, 6,8 grama proteina, 21 gram masti i 65,3 grama ugljikohidrata.
Marcipan ne spada u dijetalne namirnice, ali ne spada i u nezdrave. Bogat je vitaminom E koji je snažan antioksidans i aktivno sudjeluje u borbi protiv stresa, i emocionalne napetosti. Osim toga, vitamin E štiti stanice organizma od patogenih vanjskih čimbenika i sprječava promjene uzrokovane raznim bolestima.
Postoje i nuspojave marcipana. Na primjer, ljudi koji su alergični na bademe trebaju ga izbjegavati. Simptomi alergije uključuju blagu do tešku mučninu, oticanje usana, grčeve, kihanje, suzne oči i vrtoglavicu.
Prekomjerna konzumacija marzipana povećava rizik od pretilosti, raka, bolesti srca i dijabetesa tipa II. Zbog veće količine šećera, marcipan može uzrokovati propadanje zuba i parodontitis.
-
Recept dana
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept tjedna
Sendviči s parizerom, kajganom i svježim...
15 min12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345