Što je marcipan i je li zdrav?

Što je marcipan i je li zdrav?

Što je marcipan i je li zdrav?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.05.2017.
  • Broj pregleda: 1.914
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Marcipan je mješavina usitnjenih badema i šećera. Najpopularniji je u Estoniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Specifičnog je okusa, stoga ga ljudi ili vole ili mrze. Najčešće se koristi za pripremu i ukrašavanje kolača.

Ponekad može sadržavati i dodatke poput kikirikija ili drugih orašastih plodova, likere i ulja od badema.

Ostali česti dodaci marcipanu su:

  • kakao,
  • narančina korica,
  • razni likeri,
  • začini,
  • jaja,
  • prirodna ili umjetna bojila.

Pripremite kolač s marcipanom i bijelom čokoladom!

Korisna svojstva marcipana

Delicija na bazi badema sadrži puno kalorija. Samo 100 grama marcipana, sadrži čak 478 kalorija, 6,8 ​​grama proteina, 21 gram masti i 65,3 grama ugljikohidrata.

Marcipan ne spada u dijetalne namirnice, ali ne spada i u nezdrave. Bogat je vitaminom E koji je snažan antioksidans i aktivno sudjeluje u borbi protiv stresa, i emocionalne napetosti. Osim toga, vitamin E štiti stanice organizma od patogenih vanjskih čimbenika i sprječava promjene uzrokovane raznim bolestima.

Postoje i nuspojave marcipana. Na primjer, ljudi koji su alergični na bademe trebaju ga izbjegavati. Simptomi alergije uključuju blagu do tešku mučninu, oticanje usana, grčeve, kihanje, suzne oči i vrtoglavicu.

Prekomjerna konzumacija marzipana povećava rizik od pretilosti, raka, bolesti srca i dijabetesa tipa II. Zbog veće količine šećera, marcipan može uzrokovati propadanje zuba i parodontitis.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti