Što trebate znati o kokosovom šećeru?
Kokosov šećer je alternativni zaslađivač bogate arome. Gotovo svi proizvođači kokosovog šećera tvrde da je to najzdraviji dostupni tip šećera. No, je li kokosov šećer uistinu toliko zdrav koliko proizvođači tvrde da jest?
Što je kokosov šećer?
Kokosov šećer se proizvodi od ljepljive smole iz cvjetova kokosa. Cvjetovi se potom potapaju u vodu i zagrijavaju kako bi se smanjio visok udio vode, a dobio gusti sok koji se potom suši, tijekom čega nastaju mala zrnca - kokosov šećer.
Kokosov šećer je tamno smeđe boje i lako topljiv. Odličan je za pripremu deserata, može se dodavati u kave, čajeve ili pahuljice različite vrste. Kokosov nektar je vrlo gust, poput meda, iznimno sladak i zanimljiva alternativa za med ili javorov sirup.
Koliko je zdrav kokosov šećer?
Jedan od razloga zbog kojih je kokosov šećer postao tako popularan, osim okusa, jest taj što je zdraviji od bijelog šećera. Kokosov šećer ima niži glikemijski indeks, što znači da sporije podiže razinu šećera u krvi. Visok glikemijski indeks označava nagli porast razine šećera u krvi dok se hrana probavlja. Glikemijski indeks kokosovog šećera je oko 35, što je puno manje od stolnog šećera (60 - 68) ili meda (55).
Ipak, kokosov šećer se svejedno treba konzumirati u umjerenoj količini. Naime, jedna žličica kokosovog šećera sadrži gotovo jednaku količinu kalorija kao i stolni (oko 15). To znači da se kokosov šećer treba konzumirati u jednakoj količini kao i bijeli šećer. Iako to nije znanstveno potkrijepljeno, neki stručnjaci tvrde da kokosov šećer sadrži antioksidante, vitamine i minerale.
Koristite kokosovo ulje za bolje zdravlje!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345