Tzv. brza hrana povećava rizik za alergije kod djece?

Tzv. brza hrana povećava rizik za alergije kod djece?

Tzv. brza hrana povećava rizik za alergije kod djece?
  • Objavljeno: Subota, 07.08.2010.
  • Broj pregleda: 745
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uspoređujući skupinu djece iz sela u Burkini Faso i njihove talijanske vršnjake istraživači su uočili kako djeca u Africi imaju znatno veći udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošću te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa uključenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.
Talijanska su djeca jela znatno manje žitarica i povrća, ali su zato mnogo češće konzumirala meso, masti i šećer. Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile usporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi. Istraživači vjeruju kako je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povećanju broja slučajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljećima.
Rezultate nove studije je objavio časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Najčitanije zanimljivosti