U trudnoći pazite na prehranu!
Istraživači upozoravaju da žene trebaju paziti što jedu tijekom trudnoće jer je tada rizik za dijabetes znatno veći nego inače.
Veća je vjerojatnost ćete razviti gestacijski dijabetes ako:
- ste pretili s BMI indeksom iznad 30
- ste prethodno rodili veliku bebu, težu od 4.5kg
- već ste imali gestacijski dijabetes
- roditelj, brat, sestra, baka ili djed imaju dijabetes
Dijabetes se najčešće razvija u drugoj polovici trudnoće i ponovno nestaje nakon poroda. Može uzrokovati razne komplikacije koje utječu na zdravlje majke i bebe. Zbog dijabetesa najčešće dolazi do hormonalnih promjena, povećanja krvnog tlaka i krvnog šećera, što nikako nije dobro za bebu. Često se porod obavlja u obliku carskog reza.
Nekoliko istraživanja je pokazalo da fizička aktivnost tijekom trudnoće može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa. Važno je spriječiti gestacijski dijabetes jer može povećati rizik velike porođajne težine bebe, što komplicira porođaj. Bebe rođene od žena sa gestacijskim dijabetesom imaju veće stope smetnji u razvoju, poremećaje razine šećera u krvi i probleme s plućima.
Rezultati znanstvenog istraživanja upućuju da treba izuzetno paziti na prehranu tijekom trudnoće.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345