Upitne zdravstvene koristi od smanjenog unosa soli
Ljubitelji soli koji smanje s konzumiranjem svog omiljenog začina, možda i nemaju toliko zdravstvenih koristi kao što su se nadali.
Pregledom sedam međunarodnih istraživanja utvrđeno je kako ljudi koji umjereno smanjuju količinu soli koju jedu, u biti ne smanjuju šanse za preranu smrt, moždani udar ili srčani udar.
A za neke ljude koji su već imali srčanih problema, smanjivanje unosa soli zapravo povećava njihove izglede za preranu smrt.
"Smanjivanje količine unosa soli nema jasne prednosti u smislu vjerojatnosti umiranja ili doživljavanja kardiovaskularnih bolesti," ističu britanski i američki znanstvenici, a prenosi Ninemsn.
Njihovi nalazi se temelje na pregledu sedam odvojenih istraživanja koja uključuju 6.489 ljudi iz Australije, Tajvana, SAD-a i Italije.
Vodeći istraživač profesor Rod Taylor sa Sveučilišta u Exeteru, ističe kako su sudionici smanjili unos soli i snizili krvni tlak, no opet nisu imali manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar ili umrijeti.
A opet dodaje kako je pregled otkrića ograničen činjenicom da je samo oko 6.000 ljudi sudjelovalo u istraživanju. Pregled bi trebao uključivati najmanje 18.000 ljudi kako bi se utvrdilo da li ima zdravstvenih koristi od umjerenog smanjenja unosa soli, napominju istraživači.
"Vjerujemo kako nismo vidjeli velike prednosti u ovom istraživanju zato jer su ljudi koje smo analizirali samo umjereno smanjili unos soli, tako da učinak na krvni tlak i bolesti srca nije bio velik," objašnjava Rod Taylor.
Neki su nutricionisti napali pregled istraživanja, rekavši kako nije korisno odašiljati ljudima poruke da smanjeni unos soli i nema neke koristi, kada postoji puno dokaza da ima puno koristi.
Medicinski stručnjaci vjeruju kako je smanjivanje unosa soli dobro za ljude s visokim krvnim tlakom, koji zbog toga mogu biti u opasnosti od srčanog i moždanog udara.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345