Utjecaj hrane na vid
Riječ je o postupnom oštećivanju makule, strukture u mrežnici koja omogućuje viđenje sitnih detalja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 65 godina.
Već su ranija istraživanja pokazala kako antioksidansi poput luteina, vitamina C i vitamina E mogu zaštititi od razvoja senilne makularne degeneracije.
Novi nalazi američkih istraživača s Tufts University objavljeni u znanstvenom časopisu Ophthalmology su utemeljeni na analizi prehrane 4000 osoba starije životne dobi.
Utvrđeno je da prehrana s visokim udjelom ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom C, vitaminom E, cinkom i luteinom, posebice ako je riječ o namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, dovodi do smanjenja izgleda za razvoj senilne makularne degeneracije.
Znanstvenici vjeruju da se pozitivan utjecaj hrane s niskim glikemijskim indeksom, karakteristične po sporijem i postupnijem povećanju prisutnosti šećera u krvi, temelji na manjem riziku oštećenja makule do kojeg može doći i zbog oksidativnog stresa prouzročenog kombinacijom prevelike razine šećera u krvi i molekula masti i proteina.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345