Već i jedna čaša crnog vina u samo dva tjedna čini pozitivnu razliku na naše zdravlje
Za to su vjerojatno zaslužni polifenoli, spojevi kojih u bijelome vinu, pivu i jabukovači ima puno manje, kažu britanski znanstvenici.
Konzumacija crnog vina u umjerenoj količini mogla bi biti korisna za probavni trakt jer povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje ondje žive, kažu znanstvenici s londonskoga King's Collegea.
Za to su vjerojatno zaslužni polifenoli, spojevi kojih u bijelome vinu, pivu i jabukovači ima puno manje, kažu britanski znanstvenici.
Jedna čaša crnog vina u dva tjedna sasvim je dovoljna za zdravlje, no istraživači upozoravaju kako rezultati njihove studije ne smiju biti izlika za opijanje.
Podsjećaju da polifenolima obiluju i mnoge vrste voća i povrća, piše BBC.
Zašto su važni polifenoli?
Polifenoli su, poput resveratrola iz opne crnog grožđa, mikronutrijenti za čija se korisna svojstva vjeruje da djeluju poput goriva na korisne mikrobe koji žive u našim crijevima.
Crijeva sadrže bilijune bakterija i ostalih mikroorganizama, a polifenoli im pomažu da ostanu zdrava.
Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da uslijed i najmanjih promjena u crijevnoj flori (mikrobioti) možemo postati podložni razvoju raznih bolesti, poput sindroma iritabilnog kolona, srčanih bolesti i pretilosti, a čini se da mogu utjecati i na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.
Usto način prehrane, životni stil i neke vrste lijekova koje redovito uzimamo mogu poremetiti uravnoteženo funkcioniranje crijevnog sustava. Kako točno utječe vino na probavni sustav, provjerite ovdje.
Vezani članci:
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345