Višnjama protiv kolesterola i masnih naslaga
Studija je otkrila kako prehrana u koju se uvrste višnje smanjuje razinu kolesterola i upale, ali i masnoće u tijelu te tjelesnu težinu.
Višnje su najnovija super namirnica koja može pridonijeti smanjenju rizika obolijevanja od srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Michigan, piše CNW.
Studija je otkrila kako prehrana u koju se uvrste višnje smanjuje razinu kolesterola i upale, ali i masnoće u tijelu te tjelesnu težinu. Sve su to faktori koji pridonose povećanju rizika od srčanih bolesti.
Istraživanje je provedeno na debelim štakorima kojima su se u prehranu uvrstile višnje. Nakon 12 tjedana štakori su imali znatno manju tjelesnu težinu i stupanj masnoća u tijelu, a istovremeno su zadržali mišićnu masu.
U usporedbi sa štakorima koji nisu konzumirali višnje, oni koji jesu imali su 14 posto manje masnoća u tijelu.
Znanstvenici su uvjereni kako konzumacija višanja pozitivno djeluje na gene koji su zaduženi za kontroliranje masnoća i da je to razlog njihova blagotvornog djelovanja na organizam štakora.
Osim masnoća u tijelu, višnje su kod štakora smanjile količinu kolesterola u tijelu za čak 11 posto, ali i masne naslage oko struka koje su najveći rizik za oboljenje od srčanih bolesti.
Genetičke analize pokazale su kako prehrana obogaćena višnjama smanjuje i upalne procese u tijelu. Znanstvenici kažu da su rezultati ove studije poticajni. Stoga su najavili klinička istraživanja i na ljudima kako bi utvrdili imaju li višnje tako pozitivan utjecaj i na ljudsko zdravlje.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345