Visok kolesterol otežava začeće

Visok kolesterol otežava začeće

Visok kolesterol otežava začeće
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.05.2014.
  • Broj pregleda: 294
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Parovi, koji pate od visoke razine kolesterola, češće dulje pokušavaju ostati trudni, otkriva nam novo istraživanje američkih znanstvenika.

Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da razina kolesterola igra važnu ulogu u začeću, izjavio je voditelj istraživanja prof. Enrique Schisterman.

U istraživanju je sudjelovao 501 par koji je pokušao začeti. Znanstvenici su proučavali njihove životne navike, izloženost okolišnim faktorima i plodnost. Na početku istraživanja su znanstvenici izmjerili razinu kolesterola kod svake osobe.

Provjerite moguće uzroke visoke razine kolesterola!

Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da parovi, koji imaju problema s održavanjem normalne razine kolesterola, također imaju problema i sa začećem.

Znanstvenici ističu da kada i muškarac i žena pate od visoke razine kolesterola, začeće postaje sve teže ostvarivo. Iako su za razinu kolesterola zaslužni genetika i obiteljska anamneza, razinu kolesterola dobrim dijelom možete kontrolirati tjelovježbom i prehranom.

Istraživanje je također pokazalo da kada žena pati od visoke razine kolesterola, a muškarac ne, potrebno je više vremena za začeće. No, kada muškaraca pati od visoke razine kolesterola, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno.

Prethodna istraživanja su pokazala da brojni faktori mogu utjecati na plodnost, od dobi i genetike, sve do životnih navika, tjelesne težine, tipa prehrane i učestalosti vježbanja, prenosi WebMD.

Razinu kolesterola je potrebno kontrolirati iz više razloga jer visoka razina kolesterola može povećati rizik od nastanak bolesti srca, srčanog i moždanog udara, a također može značajno skratiti životni vijek i uzrokovati prijevremenu smrt.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti