Vitamin D spašava od raka debelog crijeva
Visoka razina D vitamina je povezana sa smanjenim rizikom obolijenja od raka debelog crijeva.
Znanstvenici su otkrili da osobe s povećanom razinom D vitamina u svome organizmu imaju čak za 40% manji rizik za nastanak raka debelog crijeva od onih kojima je razina D vitamina manja. Sudionici su bili podloženi pretragama krvi te su ispunili upitnik o načinu prehrane. Nakon nekoliko godina promatranja, znanstvenici su otkrili da je velik broj ljudi obolio od raka debelog crijeva. Oni, kojima je razina D vitamina na početku testiranja bila povećana, nisu imali rak debelog crijeva, a i rizik je bio manji. Neki od načina održavanja zadovoljavajuće razine vitamina su vježbanje, prestanak pušenja, smanjena pretilost te ograničavanje konzumacije alkohola i mesnih prerađevina.
Istraživači naglašavaju kako je potrebno daljnje istraživanje kako bi se ustanovilo na koji način se može unijeti dovoljna količina D vitamina u organizam.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345