Vitaminski dodaci prehrani mogu izazvati rak
Stručnjaci upozoravaju da uzimanje vitaminskih i mineralnih nadomjestaka može donijeti više štete nego koristi.
Medicinski stručnjaci kažu da je svih ovih godina bilo teško predvidjeti kako će vitaminski dodaci prehrani utjecati na sprečavanje različitih vrsta raka.
Otkriveno je da smanjen unos vitamina uistinu čini organizam manje otpornim na rak, ali i da velike doze vitamina mogu biti štetne.
Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da određeni vitamini zapravo povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma. Primjerice, beta karoten povećava rizik od raka pluća kod ljudi koji puše.
'Mnogi ljudi smatraju da uzimanjem vitaminskih dodataka mogu smanjiti opasnost da obole o raka, ali dokazi pokazuju suprotno. Samo zdrav način prehrane i tjelovježba mogu smanjiti rizik', istaknuo je profesor Martin Wiseman iz Svjetskog centra za istraživanje raka.
Stručnjaci upozoravaju da se ljudi zavaravaju uzimanjem vitaminskih i mineralnih nadomjestaka jer oni ne sadržavaju vrijedna nutritivna svojstva koja se nalaze u određenim namirnicama. Treba stoga konzumirati prirodnu hranu koja sadržava vitamine i minerale, ali i brojna druga korisna svojstva.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345