Voće i povrće protiv raka

Istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu "UC Riverside" pokazalo je da apigenin, čest sastojak voća i povrća, može pomoći u ubijanju pojedinih stanica tako što izdvaja tumor supresor p53, protein koji je uključen u rast tumora.
Ubijanje tih stanica vrlo je važno za poboljšanje odgovora tumorskih stanica na kemoterapiju. "Tijekom liječenja glavni vam je cilj ubiti stanice raka", objasnio je Xin Cai, jedan od autora istraživanja.
"No da se zaustavi rast stanice i da se stanica ubije, p53 se treba premjestiti u jezgru stanice. Apigenin pomaže proteinu p53 da se premjesti u jezgru stanice", dodao je.
U članku objavljenom u časopisu "Proceedings of the National Acaemy of Sciences" istaknuta je velika važnost koju prehrana bogata voćem i povrćem ima u smanjivanju rizika za rak.
Mnoga ministarstva zdravstva diljem svijeta izdala su preporuku da se svaki dan pojede najmanje pet porcija voća i povrća.
Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345