Voće i povrće protiv raka
Istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu "UC Riverside" pokazalo je da apigenin, čest sastojak voća i povrća, može pomoći u ubijanju pojedinih stanica tako što izdvaja tumor supresor p53, protein koji je uključen u rast tumora.
Ubijanje tih stanica vrlo je važno za poboljšanje odgovora tumorskih stanica na kemoterapiju. "Tijekom liječenja glavni vam je cilj ubiti stanice raka", objasnio je Xin Cai, jedan od autora istraživanja.
"No da se zaustavi rast stanice i da se stanica ubije, p53 se treba premjestiti u jezgru stanice. Apigenin pomaže proteinu p53 da se premjesti u jezgru stanice", dodao je.
U članku objavljenom u časopisu "Proceedings of the National Acaemy of Sciences" istaknuta je velika važnost koju prehrana bogata voćem i povrćem ima u smanjivanju rizika za rak.
Mnoga ministarstva zdravstva diljem svijeta izdala su preporuku da se svaki dan pojede najmanje pet porcija voća i povrća.
Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345