Vrtoglavica i osteoporoza

Vrtoglavica i osteoporoza

Vrtoglavica i osteoporoza
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.464
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ovo upućuje na problem metabolizma kalcija kod pojedinaca koji pate od vrtoglavice prema novoj studiji, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Liječnici vjeruju da nestabilni kristali kalcij karbonata koji se pomiču u osjetnim cjevčicama unutrašnjeg uha uzrokuju vrtoglavicu.
Za potrebe studije, koreanski istraživači su uključili u nju 209 osoba s vrtoglavicom bez poznatog uzroka iste kao što su truma glave ili operacija uha i uz njih još 202 osobe bez podatka o vrtoglavici.

Pronašli su da su pojedinci s osteoporozom, ili niskom gustoćom kostiju, imali tri puta veće šanse da će imati vrtoglavicu a oni s osteopenijom – jednim stupnjem prije osteoporoze – su imali dva puta veće šanse da će imati vrtoglavicu u usporedbi s pojedincima koji su imali normalnu gustoću kostiju.

„Žene najčešće prvi put imaju vrtoglavicu tijekom pedesetih godina života, kada u isto vrijeme imaju i pad u koštanoj masi zbog gubitka estrogena. Estrogen je jedan od glavnih hormona koji utječe na metabolizam kalcija.“, izjavio je autor studije dr. Ji Soo Kim s Seoul National University College of Medicine u Koreji.

S obzirom na vezu koja je pronađena i kod muškaraca u ovoj studiji, sigurno i drugi faktori igraju određenu ulogu, dodao je Kim. Studija je objavljena u časopisu „Neurology“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Najčitanije zanimljivosti