Za zdrav mozak najbolje je bobičasto voće
Konzumacija bobičastog voća može zaštititi mozak od starenja i obraniti ga od gubitka pamćenja.
Jagode, kupine i borovnice sadrže visoke razine spojeva nazvanih polifenoli, koji pomažu mozgu provesti bitne funkcije.
Konzumacija voća s dubokim narančastim, crvenim ili plavim pigmentom može povratiti gubitak moždane snage, donosi nam dvomjesečno istraživanje na laboratorijskim štakorima koji su hranjeni bogatim količinama bobičastog voća.
Shibu Poulose, voditelj istraživanja je izjavio: „Dobra vijest je da prirodne spojeve koje zovemo polifenoli pronalazimo u voću, povrću i orašastim plodovima, a oni imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje koje nas može zaštititi od nazadovanja vezanog za dob."
Polifenoli u bobičastom voću pomažu određenim stanicama koje zovemo mikroglije, a one su zadužene za čišćenje toksičnih proteina koji su povezani s gubitkom pamćenja koje dolazi sa starenjem i drugim simptomima mentalnog propadanja.
Shibu Poulose se nadovezuje: „Kako starite, mikroglije ne rade svoj posao, i krhotine se nakupljaju."
„Osim toga, mikroglije postaju preaktivne i zapravo počnu oštećivati zdrave stanice u mozgu."
„Naše istraživanje sugerira da polifenoli u bobičastom voću imaju učinak spašavanja. Čini se kao da vraćaju normalne funkcije. A ovi rezultati su prvi koji pokazuju te učinke bobičastog voća."
Poulose dodaje kako bi ljudi trebali jesti cijele plodove koji sadrže stotine kemikalija koje su iznimno zdrave za naš organizam.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345