Začini koji sprječavaju rak
Začini ne služe samo za bolji okus jelima, oni također mogu spriječiti nastanak raka!
Istraživači izvješćuju da dodavanjem određenih začina u meso prije nego li ih bacite na roštilj, možete smanjiti rizik nastanka raka. Meso, koje je prženo, sadrži male količine heterocikličkih amina, odnosno kancerogenih spojeva. Heterociklički amini povećavaju rizik nastanka raka debelog crijeva, želuca, pluća, dojke, prostate te gušterače.
Kim, galangal, korijandar, kineski đumbir, ružmarin i kurkuma su začini koji sadrže prirodne oksidanse te smanjuju razinu kancerogenih tvari za čak 40%. Najbolji učinak je pokazao ružmarin jer on, od svih začina, u sebi sadrži najveću količinu antioksidativnih svojstava.
Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi otkrili koje još marinade mogu smanjiti količinu heterocikličkih amina.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345