Zašto trebate jesti više patlidžana?
Nutricionisti preporučaju patlidžane jer su bogat izvor vitamina, vlakana, klorogene kiseline i nasunina koji pomaže u borbi protiv kolesterola. Osim toga, povećana potrošnja patlidžana, može smanjiti rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Patlidžani povećavaju energiju i potiču zdravlje kože i kose.
Patliđani mogu spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka zbog vitamina K i bioflavonoida koji jačaju kapilare. Patliđani snižavaju loš kolesterol samo ako su adekvatno pripremljeni. Patlidžane kuhajte ili pecite u pećnici. Izbjegavajte prženje.
Zbog visokog udjela vlakana, patlidžani štite probavni trakt. Također štite od raka debelog crijeva.
Istražite 3 prednosti patlidžana!
Mogu poboljšati cirkulaciju i njeguju mozak jer sadrže esencijalne fitonutrijenate. Te hranjive tvari su koncentrirane u kori, stoga ga nemojte guliti.
Zbog visokog sadržaja topivih vlakana i malo ugljikohidrata, patlidžani su idealni za dijabetičare.
Najbolje su rješenje kada je riječ o kontroli krvnog tlaka i ublažavanje stresa jer sadrže bioflavonoide.
Željezo, kalcij i drugi minerali prisutni u ovom povrću, dostavljaju bitne hranjive sastojke u tijelo.
Patliđani su idealni za održavanje tjelesne težine jer sadrže malo kalorija, ne sadrže masti i bogati su vlaknima što održava sitost tijekom dana.
Patlidžani recepti:
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345