Zašto trebate jesti više patlidžana?
![Zašto trebate jesti više patlidžana?](/site/assets/files/49014/patlidzani4.300x160.jpg)
Nutricionisti preporučaju patlidžane jer su bogat izvor vitamina, vlakana, klorogene kiseline i nasunina koji pomaže u borbi protiv kolesterola. Osim toga, povećana potrošnja patlidžana, može smanjiti rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Patlidžani povećavaju energiju i potiču zdravlje kože i kose.
Patliđani mogu spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka zbog vitamina K i bioflavonoida koji jačaju kapilare. Patliđani snižavaju loš kolesterol samo ako su adekvatno pripremljeni. Patlidžane kuhajte ili pecite u pećnici. Izbjegavajte prženje.
Zbog visokog udjela vlakana, patlidžani štite probavni trakt. Također štite od raka debelog crijeva.
Istražite 3 prednosti patlidžana!
Mogu poboljšati cirkulaciju i njeguju mozak jer sadrže esencijalne fitonutrijenate. Te hranjive tvari su koncentrirane u kori, stoga ga nemojte guliti.
Zbog visokog sadržaja topivih vlakana i malo ugljikohidrata, patlidžani su idealni za dijabetičare.
Najbolje su rješenje kada je riječ o kontroli krvnog tlaka i ublažavanje stresa jer sadrže bioflavonoide.
Željezo, kalcij i drugi minerali prisutni u ovom povrću, dostavljaju bitne hranjive sastojke u tijelo.
Patliđani su idealni za održavanje tjelesne težine jer sadrže malo kalorija, ne sadrže masti i bogati su vlaknima što održava sitost tijekom dana.
Patlidžani recepti:
-
Recept dana
Kremasta juha od slanutka
25 min12345 -
Recept tjedna
Švedski čokoladni kolač
45 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345