Zašto je kakao zdraviji od crnog vina?
Kakao ima odlična antikancerogena svojstva i veći udio antioksidanata, u odnosu na crno vino. Znanstvenici su proveli istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, koje je pokazalo da je kakao zdraviji od crnog vina.
Znanstvenici su ustanovili da kakao ima za čak četiri puta jača antioksidacijska svojstva u odnosu na crni čaj i dva do tri puta u odnosu na zeleni čaj. Antioksidacijska svojstva kakaa su čak dvostruko jača od svojstava crnog vina.
Antioksidanti se oslobađaju kada se kakao zagrijava, upravo zbog toga je dobro ponekad piti vruću čokoladu s visokim udjelom kakaa, izjavio je voditelj istraživanja prof. Lee.
Dosadašnja istraživanja su pokazala da kakao može smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i krvnih ugrušaka. Kakao potiče cirkulaciju krvi, regulira razinu krvnog tlaka i kolesterola.
Što se tiče odabira između čaja, crnog vina ili vruće čokolade, stručnjaci preporučuju da sve vrste napitaka uvrstite u svakodnevnu prehranu. Tako, primjerice, kakao možete piti ujutro, čaj popodne, a vino navečer.
Kakao je moćan antioksidant i odličan izvor minerala!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345