Zašto je važno unositi bjelančevine?
Bjelančevine su nutritivne tvari koje pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, orašastim plodovima i mahunarkama.
Vaša sposobnost da gledate, slušate, razmišljate i pokrećete se zahtijevaju neprestani rad stanica mozga i kvalitetnu komunikaciju među njima.
Prijenos poruka omogućavaju neurotransmiteri, koji su sačinjeni od bjelančevina. Vaše tijelo koristi bjelančevine da bi izgradilo nove stanice, održalo tkivo zdravim i obavljalo osnovne tjelesne funkcije. Ljudsko tijelo je puno bjelančevina:
- Bjelančevine su prisutni u unutarnjoj i vanjskoj membrani svake stanice u tijelu.
- Vaša kosa, nokti i vanjski dio kože su načinjeni od bjelančevine keratina.
- Mišićno tkivo sadrži miozin, aktin i mioglobin. Kosti sadrže bjelančevine, kao i koštana srž.
- Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, protein koji omogućava dotok kisika.
- Plazma sadrži mast i čestice bjelančevina, koje su poznate kao lipoproteini.
Provjerite koliko nam bjelančevina treba za doručak i kako do njih!
Kako bi tijelo dobilo adekvatnu količinu bjelančevina, potrebno je posvetiti više pažnje u izbor namirnica. Svaki dan biste trebali unijeti oko 90 grama bjelančevina, i to 30 grama po svakom glavnom obroku.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345