Zašto nastavljamo jesti i kada smo siti?
Tijelo proizvodi hormon ghrelin koji potiče apetit, a luči se u želucu. On šalje signale mozgu kako bismo bili svjesni toga da smo gladni. Neki znanstvenici sugeriraju da taj hormon može raditi u mozgu čak i kada smo siti te na taj način potiče daljnju potrebu za hranom.
Izvršena su dva testiranja na miševima. U prvom su ispitali hoće li miševi, koji su bili potpuno siti, ali su u sebi imali ghrelin, radije izabrati područje sa kaloričnom hranom ili regularnom hranom, kojom su unače hranjeni. Oni su izabrali područje s kaloričnom hranom. Miševima, koji nisu imali ghrelina u sebi, je bilo svejedno. U drugom testiranju su miševe postavili pred rupe u kojima je bila kalorična hrana. Miševi koji su imali u sebi ghrelina su neprestano gurali njušku u rupu, dok su oni u kojima nije bilo ghrelina vrlo brzo odustali.
Testiranje je izvršeno na miševima jer oni i ljudi dijele isti princip veze između moždanih stanica, kao i sličnu formu dijela mozga koji je odgovoran za zadovoljstvo.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345