Zašto nastavljamo jesti i kada smo siti?

Zašto nastavljamo jesti i kada smo siti?

Zašto nastavljamo jesti i kada smo siti?
  • Objavljeno: Petak, 01.10.2010.
  • Broj pregleda: 2.605
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tijelo proizvodi hormon ghrelin koji potiče apetit, a luči se u želucu. On šalje signale mozgu kako bismo bili svjesni toga da smo gladni. Neki znanstvenici sugeriraju da taj hormon može raditi u mozgu čak i kada smo siti te na taj način potiče daljnju potrebu za hranom.

Izvršena su dva testiranja na miševima. U prvom su ispitali hoće li miševi, koji su bili potpuno siti, ali su u sebi imali ghrelin, radije izabrati područje sa kaloričnom hranom ili regularnom hranom, kojom su unače hranjeni. Oni su izabrali područje s kaloričnom hranom. Miševima, koji nisu imali ghrelina u sebi, je bilo svejedno. U drugom testiranju su miševe postavili pred rupe u kojima je bila kalorična hrana. Miševi koji su imali u sebi ghrelina su neprestano gurali njušku u rupu, dok su oni u kojima nije bilo ghrelina vrlo brzo odustali.

Testiranje je izvršeno na miševima jer oni i ljudi dijele isti princip veze između moždanih stanica, kao i sličnu formu dijela mozga koji je odgovoran za zadovoljstvo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti