Zašto obožavamo breskve?
Breskve su jedno od najčešće konzumiranih voća tijekom ljeta, odmah uz lubenicu, nektarine i dinje. Breskve su dobar izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, niacina, kalija i vitamina A. Ako želite iskoristiti sve zdravstvene prednosti breskvi, stručnjaci savjetuju da ih jedete zajedno s korom.
No, breskve s ujedno i namirnica koja je na vrhu popisa namirnica s najvećim udjelom pesticida, stoga ih svakako konzumirajte samo za vrijeme njihove sezone, kada je udio pesticida značajno niži.
Pripremite smoothie od breskve i lanenih sjemenki!
Štite zdravlje očiju
Breskve sadrže beta karoten koji pospješuje cirkulaciju krvi unutar cjelokupnog organizma, uključujući i oči. Breskve mogu pomoći u prevenciji bolesti očiju i slabljenja vida.
Pospješuju zdravlje i izgled kože
To je jedna od najznačajnijih prednosti. Odličan su izvor vitamina C koji može učiniti čuda po pitanju zdravlja i izgleda kože.
Čisti tijelo od toksina
Breskve sadrže vlakna i kalij koji pospješuju rad bubrega i pomažu u prevenciji bolesti bubrega. Bubrezi i jetra su najzaslužniji za oslobađanje toksina iz tijela.
Provjerite zašto volimo breskve!
Pomažu u prevenciji raka
Istraživanja su pokazala da likopen i lutein, kojeg pronalazimo u breskvama, mogu pomoći u prevenciji nastanka različitih vrsta raka, a također su se pokazali učinkovitim i u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345