Zašto su vlakna važna i koje namirnice ih sadrže?
Vlakna su ključna za dobar rad probavnog sustava, postizanje i zadržavanje zdrave tjelesne težine, prevenciju raka i niza drugih bolesti. Postoje dvije osnovne vrste vlakana – topiva i netopiva. Topiva vlakna reguliraju razinu kolesterola i pronalazimo ih u sastavu zobenih pahuljica, mahunarki, voću i povrću. Netopiva vlakna pronalazimo u sastavu cjelovitih žitarica, grahu, voću, povrću i mekinjama. Vlakna pozitivno utječu na vaše zdravlje na niz različitih načina:
- reguliraju razinu kolesterola i smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola,
- reguliraju razinu krvnog tlaka,
- reguliraju razinu šećera u krvi i
- reguliraju apetit i smanjuju žudnju za grickalicama.
Isprobajte ove trikove za kontrolu apetita!
Jabuke
Ovo voće je pristupačan izvor velikog udjela vlakana. Jabuku jedite s korom, ali samo ako je organska jer kora konvencionalno uzgajane jabuke sadrži veliku količinu pesticida.
Mrkva
100 grama mrkve sadrži gotovo 3 grama vlakana. Mrkva je također jako dobar izvor beta karotena koji smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.
Grah i mahunarke
Jedna šalica kuhanog graha sadrži oko 15 grama vlakana. Stručnjaci savjetuju da unos graha povećavate postupno, naročito ako nemate naviku jesti ga.
Brokula
Jedna šalica brokule sadrži 2.4 grama vlakana. Brokula je također jako dobar izvor vitamina C i K. Nemojte ju previše termički obrađivati jer se tijekom termičke obrade gube njena nutritivna svojstva.
Kruške
Jedna kruška srednje veličine sadrži oko 5.5 grama vlakana. Kruške su također jako dobar izvor vitamina C.
Saznajte kako i koliko unositi vlakna!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345