Zašto treba doručkovati jaja?

Zašto treba doručkovati jaja?

Zašto treba doručkovati jaja?
  • Objavljeno: Utorak, 15.05.2012.
  • Broj pregleda: 13.613
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tim stručnjaka iz Los Angelesa je proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 20 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom. Podijelili su ih u 2 grupe, jedna grupa je za doručak jela jaja, a druga žitarice. Obje vrste namirnica sadrže proteine te su odličan izbor za doručak.

Provjerite što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja!

Međutim, znanstvenici su otkrili da su jaja bolji izbor jer će osjećaj sitosti zadržati znatno duže od žitarica.

Prije početka istraživanja, kao i na kraju, znanstvenici su sudionicima mjerili razinu ghrelina (hormona koji potiče glad) i leptina (hormona koji potiče sitost).

Znanstvenici su otkrili da osobe, koje su za doručak jele jaja, imaju manju razinu ghrelina, a veću leptina u kasnijim razdobljima dana, što znači da su tijekom dana unosili manju količinu hrane, za razliku od skupine koja je za doručak jela žitarice.

"Ovo istraživanje pokazuje kako hrana koja sadrži kvalitetniju vrstu proteina, duže održava osjećaj sitosti", WebMD prenosi izjavu voditelja istraživanja prof. Nikhila Dhurandhara.

Saznajte što je bolje jesti - samo bjelanjke ili cijelo jaje!

"Naravno da je potrebno nastaviti istraživanje, ali rezultati nam govore da bi se jaja mogla koristiti u prevenciji debljanja, ali i kod smanjenja težine", dodao je prof. Dhurandhar.

Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 5g proteina, 5g masti i 186mg kolesterola. Znanstvenici također ističu da je kuhano jaje najzdraviji oblik pripremljenog jajeta jer ne sadrži dodatne kalorije iz ulja, a sigurniji je od sirovog zbog termičke obrade.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti