Zašto trebate jesti ljubičasto voće i povrće?
U novom istraživanju znanstvenici se žele fokusirati na to može li supstanca, poznata kao antocijanin, zaštititi zdravlje srca. Antocijanin je već bio tema brojnih istraživanja i znanstvenici su ustanovili da može pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma.
Antocijanin je antioksidans koji se nalazi u biljkama. Štiti stanice i popravlja štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Antocijanin biljkama daje crvenu, plavu i ljubičastu boju koju možete primijetiti kod jagoda, borovnica, kupina i drugog voća, ali i povrća.
Provjerite kako bobičasto voće štiti stanice od oštećenja!
U istraživanju, koje je trajalo 18 godina, je sudjelovalo 93000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Znanstvenici su promatrali njihove prehrambene navike, a izvještaj su podnosile svakih 4 godine.
Niži rizik od nastanka srčanog udara su imale žene koje su jele najmanje 3 porcije ljubičastog voća ili povrća tjedno. Jednu porciju čini oko 1/2 šalice od 250ml.
Prof. Aedin Cassidy je izjavio kako "trebamo detaljnije istražiti utjecaj antocijanina na zdravlje kardiovaskularnog sustava i srca."
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation ističu kako antocijanin ima porotuupalna djelovanja, smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Iako su znanstvenici u istraživanju posvetili najveću pažnju borovnicama i jagodama, postoje brojne namirnice koje su bogate ovim moćnim antioksidansom, uključujući šljive, višnje i patlidžan.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345