Zašto trebate početi kuhati?
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Public Health Nutrition, otkriva da osobe, koje samostalno kuhaju u pravilu jedu zdravije. To znači da unose manje kalorija, ugljikohidrata i šećera, u odnosu na osobe koje rijeko ili nikako ne jedu domaće kuhane obroke.
U istraživanju je sudjelovalo 9569 odraslih osoba. Znanstvenici su ih podijelili u 3 grupe, ovisno o učestalosti kuhanja.
Provjerite zašto je kuhanje tako bitno!
Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje najčešće kuhaju, u prosjeku dnevno unesu oko 137 kalorija, 3g masti i 16g šećera manje. Tek 100 kalorija dnevno manje je sasvim dovoljno da u toku godine smršavite oko 5 kilograma.
Domaći kuhani obroci u pravilu sadrže manje kalorija, masti, šećera i soli. Također, sadrže više nutritivnih spojeva, u odnosu na hranu koju ne jedete doma, primjerice u restoranima.
No, znanstvenici ističu da su u istraživanju proučavali samo utjecaj kuhanja večere na zdravlje i mršavljenje, a također bi trebali uzeti u obzir pripremanje doručka i ručka, koji su jednako važni obroci u danu.
Otkrijte 10 tajni zdravog kuhanja!
Prethodna istraživanja su pokazala da učestalije samostalno pripremanje obroka pomaže u smanjenju razine stresa, koji može uvelike utjecati na tjelesnu težinu. Dokazano je da povećana razina hormona stresa može uzrokovati debljanje, bez obzira na ukupan dnevni unos kalorija.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345