Zašto trebate povećati unos vlakana?
Posljednje istraživanje američkih znanstvenika otkriva da vlakna mogu smanjiti rizik od ponovnog nastanka srčanog udara za 25%, kao i rizik od nastanka smrti kod osoba koje su preživjele srčani udar.
Prethodna istraživanja su pokazala da prehrana bogata vlaknima može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, ali se nisu fokusirala na utjecaj vlakana na osobe, koje već pate od srčanih bolesti ili su pretrpjele srčani udar.
Znanstvenici ističu da svako povećanje unosa vlakana za 10g smanjuje rizik od nastanka smrti srčanih bolesnika za 15%.
Istraživanje je također pokazalo da vlakna pospješuju zdravlje cjelokupnog organizma, ne samo srca. Na taj način smanjuju rizik od nastanka smrti iz bilo kojeg razloga, ne samo zbog srčanih bolesti.
Saznajte kako unositi vlakna i koliko ih unositi!
Vlakna smanjuju rizik od nastanka raka debelog crijeva jer značajno smanjuju razinu toksina tankom i debelom crijevu. Vlakna su odlična i za prevenciju dijabetesa, pretilosti, visokog krvnog tlaka i kolesterola.
Namirnice, koje su bogate vlaknima, su ujedno bogate i vitaminima i mineralima te imaju dobar učinak na zdravlje općenito, prenosi Prevention.
Ovo istraživanje je također došlo do zaključka da vlakna ublažavaju kroničnu upalu u tijelu, koja je faktor rizika za nastanak srčanog udara.
Kako biste povećali unos vlakana konzumirajte sljedeće namirnice:
- cjelovite žitarice
- kupus
- repu
- cvjetaču
- mrkvu
- koru od jabuke
Još jedan način povećanja unosa vlakana jest uzimanje suplemenata koje možete dodati u kavu, jogurt, juhu u slično. Unos vlakana povećavajte postupno i ako imate zdravstvenih problema svakako se posavjetujte s liječnikom.
Jeste li znali da prehrana bogata vlaknima smanjuje izglede za razvoj raka crijeva?
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345