Zašto više jedemo kada smo pod stresom?
Stres privremeno "prespaja" živčane stanice u mozgu kako bi pojačao osjećaj gladi.
Istraživači s Hotchkiss Brain Institutea sa Sveučilišta u Calgaryu, otkrili su mehanizam kojim stres povećava nagon za hranom kod štakora.
Ovo novo otkriće moglo bi pružiti uvid u zašto se stres smatra jednim od temeljnih razloga za toliku pretilost.
Isprobajte 5 biljaka koje pobjeđuju stres i tjeskobu!
Uobičajeno, mozak proizvodi neurotransmitere (oni su odgovorni za komunikaciju između stanica u mozgu) koje zovemo endokanabinoidi, a oni opet šalju signale kako bi kontrolirali apetit.
U ovom istraživanju, istraživači su otkrili da kada hrana nije prisutna, stres reagira tako da privremeno uzrokuje funkcionalno prespajanje u mozgu.
Ovo ponovno prespajanje može narušiti sposobnost endokanabinoida da regulira unos hrane te može pridonijeti povećanoj potrebi za unosom hrane.
Istraživači su također otkrili da kada blokiraju učinke hormona stresa u mozgu, nedostatak hrane nije uzrokovao promjene u neuronskom području.
Istraživači dr. Jaideep Bains i dr. Quentin Pittman, posebno su obratili pažnju na živčane stanice (neurone) u regiji mozga koju nazivamo hipotalamus. Ovaj dio je poznat da ima važnu ulogu u kontroli apetita i metabolizma te je identificiran kao primarna regija odgovorna za moždani odgovor na stres.
Pobijedite stres na potpuno prirodan način!
"Ovi rezultati mogu pomoći objasniti kako se stanična komunikacija u našem mozgu može prespojiti kada je u pitanju nedostatak hrane," objašnjava Bains, a prenosi Top News.
"Zanimljivo, ove promjene nisu nužno potaknute zbog nedostatka hranjivih tvari, već zbog stresa koji je uzrokovan nedostatkom hrane," zaključuje istraživač.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345