Zašto volimo luk?
Veliki broj istraživanja je pokazao da luk ima odlične prednosti na cjelokupno zdravstveno stanje i da može spriječiti nastanak raznih bolesti.
Luk je nutritivno vrijedna namirnica. Sadrži jako malo kalorija, a puno važnih vitamina, minerala i antioksidanata. Jedna šalica luka sadrži oko 64 kalorije, 15 grama ugljikohidrata, 0 grama masti i kolesterola, 3 grama vlakana i 2 grama proteina.
Zadovoljava čak 10% od ukupne dnevne preporučene vrijednosti za unos vitamina C, B i mangana. Također sadrži kalcij, željezo, folnu kiselinu, magnezij, fosfor, kalij i antioksidant kvercetin.
Konzumacija bilo koje vrste voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka bolesti, a istraživanja su pokazala da je luk u tome jako djelotvoran.
Prevencija raka
Istraživanja su pokazala da osobe, koje redovito konzumiraju luk, imaju manji rizik od nastanka raka želuca i debelog crijeva. Jedno istraživanje je pokazalo da luk može smanjiti rizik od nastanka prostate, kao i da usporava širenje stanica raka.
Bolje raspoloženje i san
Folna kiselina može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Luk će potaknuti oslobađanje hormona sreće - serotonina, dopamina i norepinefrina. Oni će popraviti vaše raspoloženje, pomoći u kontroli apetita i pospješiti kvalitetu sna.
Ljepša koža i kosa
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje redovito konzumiraju luk, imaju manje problema sa zdravljem i izgledom kože i kose. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan vitamin C, koji pospješuje proizvodnju kolagena.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345