Zašto voljeti mladi luk?
Stručnjaci ga često vole nazivati proljetnim lukom jer je karakterističan za ovo doba godine. Najpopularniji je tijekom uskršnjih blagdana, nakon kojih učestalost konzumiranja mladog luka značajno počinje opadati.
Mladi luk je namirnica koju biste trebali jesti svakodnevno. Mnogima smeta okus i miris luka, ali to nije razlog zbog kojih ga ne biste trebali jesti. Okus i miris možete ublažiti tako da ga dodate u salate, variva, omiljeno povrće ili pak u razne složence.
Mladi luk krije brojne zdravstvene prednosti, a svakodnevna koznumacija vam može pomoći kod:
- Snižavanja razine šećera u krvi.
- Regulacije razine kolesterola.
- Regulacije razine krvnog tlaka.
- Smanjenja rizika od nastanka raka, naročito raka debelog crijeva.
- Ublažavanja kronične upale u tijelu.
- Smanjenja slobodnih radikala.
Spojevi koji su zaslužni za taj neugodni miris i okus su također zaslužni i za ljekovita svojstva luka. Kvercetin je najpoznatiji sastojak luka i ima moćna antiupalna svojstva.
Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, fosfora i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, riboflavina, kalcija, željeza, kalija i mangana.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345