Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom
![Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom](/site/assets/files/37286/zeleni-caj.300x160.jpg)
Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Zdrav je, pristupačan i ima nisku kalorijsku vrijednost. Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, a istovremeno sudjeluju u prevenciji prijevremenih znakova starenja.
Znanstvenici s Malezije su proveli istraživanje u kojemu su analizirali razinu antioksidanata kod tri vrste čaja - bijeli, zeleni i crni. Također su analizirali razinu antioksidansa nakon različitih načina pripreme čaja. Rezultati su pokazali da pripremu čaja trebate prilagoditi vrsti čaja.
Kako pripremati bijeli, zeleni i crni čaj?
Kod pripreme bijelog čaja je razina antioksidansa pod utjecajem vremena, odnosno temperatura vode ne igra nikakvu ulogu (što dulje čaj stoji u vrućoj vodi, to je razina antioksidansa niža).
Kod pripreme crnog čaja je razina antioksidansa također pod utjecajem vremena i njega treba u vrućoj vodi držati vrlo kratko.
Kod pripreme zelenog čaja je razina antioksidanata pod utjecajem temperature i najbolje ga je pripremati s hladnom vodom jer je razina antioksidansa tada najviša.
Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Food Science, su pokazali da je razina antioksidanata nešto veća u zelenom i crnom čaju.
Saznajte koja je razlika između crnog i zelenog čaja.
-
Recept dana
Kremasta juha od slanutka
25 min12345 -
Recept tjedna
Švedski čokoladni kolač
45 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345