Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom
Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Zdrav je, pristupačan i ima nisku kalorijsku vrijednost. Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, a istovremeno sudjeluju u prevenciji prijevremenih znakova starenja.
Znanstvenici s Malezije su proveli istraživanje u kojemu su analizirali razinu antioksidanata kod tri vrste čaja - bijeli, zeleni i crni. Također su analizirali razinu antioksidansa nakon različitih načina pripreme čaja. Rezultati su pokazali da pripremu čaja trebate prilagoditi vrsti čaja.
Kako pripremati bijeli, zeleni i crni čaj?
Kod pripreme bijelog čaja je razina antioksidansa pod utjecajem vremena, odnosno temperatura vode ne igra nikakvu ulogu (što dulje čaj stoji u vrućoj vodi, to je razina antioksidansa niža).
Kod pripreme crnog čaja je razina antioksidansa također pod utjecajem vremena i njega treba u vrućoj vodi držati vrlo kratko.
Kod pripreme zelenog čaja je razina antioksidanata pod utjecajem temperature i najbolje ga je pripremati s hladnom vodom jer je razina antioksidansa tada najviša.
Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Food Science, su pokazali da je razina antioksidanata nešto veća u zelenom i crnom čaju.
Saznajte koja je razlika između crnog i zelenog čaja.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345