Zeleno lisnato povrće štiti pamćenje
Samo jedna porcija zelenog lisnatog povrća dnevno može zaštiti pamćenje i smanjiti rizik od nastanka demencije, otkriva nam to novo istraživanje američkih znanstvenika.
U istraživanju, koje je trajalo 5 godina, je sudjelovalo više od 950 odraslih osoba. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući i prehrambene navike. Znanstvenici su potom analizirali pamćenje sudionika pomoću različitih testova.
Rezultati su pokazali da sudionici, koji svaki dan konzumiraju barem jednu porciju tamno zelenog lisnatog povrća, kao što su špinat ili kelj, imaju bolje pamćenje i manji rizik od nastanka demencije, u odnosu na sudionike, koji tamno zeleno lisnato povrće konzumiraju rijetko ili nikako.
Isprobajte zeleno lisnato povrće kao hranu i lijek!
Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužna visoka razina vitamina K, za kojega su prethodna istraživanja već pokazala da može pomoći u prevenciji slabljenja kognitivnih funkcija.
Znanstvenici ističu da ono što jedete ili ne jedete, ima veliki utjecaj na razinu krvnog tlaka i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Što više unosite voća i povrća, to će kardiovaskularni sustav bolje raditi, a bolji rad kardiovaskularnog sustava znači i bolji dotok hranjivih tvari u mozak.
Iako je, prema mišljenju znanstvenika, vitamin K najvažniji za pozitivno djelovanje zelenog lisnatog povrća, suplementi vitamina K nemaju jednako dobar učinak. Znanstvenici ističu da je uvijek bolje nutritivne spojeve unositi putem namirnica, a ne putem suplemenata, barem kada su u pitanju spojevi koji su lako dostupni.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345