Zeleno povrće spašava od raka dojke
Žene, kojima je dijagnosticiran rak dojke, trebaju svakodnevno jesti zeleno povrće kako bi smanjile rizik od umiranja.
Kineski tim znanstvenika je proveo istaživanje koje je objavljeno u američkom časopisu American Association for Cancer Research. Istraživanje je pratilo 5.000 žena s rakom dojke i to u razdoblju od 5 godina.
Ustanovili su da što su žene više zelenog povrća jele tijekom prve 3 godine, to je rizik od smrti bio manji za 22 do 62%.
Rizik od širenja i rasta stanica raka, kao i od ponovnog stvaranja kancerogenih stanica se također smanjio i to za 21 do 35%.
Zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kupus, kelj, blitva ili zelena salata su odlični za cjelokupno zdravlje, a ovo istraživanje nam donosi još jedan razlog zbog kojega ga treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Zeleno lisnato povrće sadrži indole i izotiocijanate koji reguliraju hormonske poremećaje i bore se protiv stanica raka te potiču rad enzima koji sprječavaju sami nastanak kancerogenih stanica.
Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje u kojemu će se mjeriti razina bioaktivnih spojeva raka dojke tijekom konzumiranja zelenog lisnatog povrća.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345