Znanstvenici istražuju „tajnu“ kiselog okusa

Znanstvenici istražuju „tajnu“ kiselog okusa

Znanstvenici istražuju „tajnu“ kiselog okusa
  • Objavljeno: Subota, 27.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Utjecaj kisele hrane na stanice daje ljudima taj oštar osjećaj u ustima.

Znanstvenici tvrde kako su ostvarili iznenađujuće otkriće o tome zašto nakon kisele hrane pravimo „kisele"ekspresije lica.

Prvo recimo nešto o pozadini cijele priče. Kisele tvari, kao što su limun i kiseli krastavci, bude taj kiseli osjećaj u nama. Što je kiselija tvar, dobivamo kiseliji okus.

Kiseline oslobađaju čestice na atomskoj razini, koje nazivamo protoni. Neurobiolozi sa Sveučilišta Južne Kalifornije očekivali su kako će otkriti da se protoni iz kiseline vežu na vanjski dio stanice te zatim otvaraju poru u membrani koja omogućuje natriju da uđe u stanicu. Unos natrija bi poslao električni odgovor u mozak koji bi objavio kiseli osjećaj.

Umjesto toga, tim je otkrio kako protoni iz kiselina ulaze u stanicu i izravno aktiviraju električne reakcije.

„Rezultati bi mogli imati praktičnu primjenu kod kuhanja i u prehrambenoj industriji," objašnjava nam glavna autorica Emily Liman, profesorica neurobiologije.

„Još smo u ranim fazama prepoznavanja molekula koje pridonose kiselom okusu," zaključuje profesorica.

„Nakon što shvatimo prirodu molekula koje prepoznaju kiselost, možemo početi razmišljati o tome kako one mogu biti modificirane i kako ti procesi mogu promijeniti okus nekih tvari. Također ćemo možda otkriti da se broj ili funkcija tih molekula mijenja tijekom našeg razvoja i starenja."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti