12 stvari koje ne smijete čuvati u hladnjaku
Kada je riječ o voću, povrću i drugim namirnicama, mnogi imaju potrebu spremiti sve u hladnjak u nadi da će hrana tako što dulje zadržati svježinu. Ovo pravilo vrijedi za neke namirnice, poput mrkve, bobičastog voća i većine sireva, ali ne za sve. Hladna temperatura i vlažnost hladnjaka mogu imati negativan učinak na neke proizvode, zbog čega ih je bolje držati u kuhinjskim ormarićima ili na pultu.
1. Rezani svježi bosiljak
Ako ovaj mirisni začin čuvate na temperaturi manjoj od 4 stupnja, brzo će pocrniti. Rezani bosiljak je najbolje držati u čaši s vodom daleko od direktne sunčeve svjetlosti. Drugi način je da stavite listove u plastičnu vrećicu sa zatvaračem kako biste stvorili efekt staklenika i omogućili da bosiljak što dulje zadrži vlažnost.
2. Krastavci
Krastavcima nije mjesto u hladnjaku. Jedna od čestih pogrešaka koju mnogi rade je da spremaju ovo povrće u hladnjak, no pod utjecajem niske temperature krastavci će izgubiti svoju hrskavost.
3. Kava u zrnu
Vlaga u vašem hladnjaku uzrokuje kvarenje zrna kave, što znači da će nakon kuhanja takva kava imati lošiji okus. Ako ste dobili veću količinu kave koju nećete moći brzo potrošiti ili ako ne pijete kavu svaki dan, slobodno ju možete staviti u hermetički zatvorenu posudu i pospremiti na tamno mjesto.
Ako jaja čuvate u vratima hladnjaka, prestanite odmah!
4. Češnjak
Glavice češnjaka je najbolje čuvati na temperaturama između 15 i 18 stupnjeva. Kako bi što duže ostao svjež, češnjak zamotajte u pamučnu krpu i spremite na tamno mjesto. Imajte na umu da nakon što odvojite jedan režanj češnjaka iz glavice, preostale režnjeve pokušajte iskoristiti u narednim danima.
5. Ljuti umak
Kupovni ljuti umak sadrži ocat i konzervanse koji sprječavaju kvarenje zbog čega ga nije potrebno držati u hladnjaku. Osim toga, pod utjecajem niske temperature ovaj umak može izgubiti dio ljutine.
6. Orašasti plodovi
Za optimalan okus orašastih plodova, najbolje je čuvati ih u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici ili ormariću. U orašastim plodovima se ne nalazi dovoljna količina vlage koja je potrebna za brzi rast bakterija, zbog čega ih je moguće čuvati na sobnoj temperaturi i do 3 mjeseca.
7. Avokado
Ako ste kupili nezreli avokado najbolje je da ga ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi bio spreman za konzumaciju. Držanjem u hladnjaku će ovaj proces trajati znatno dulje.
8. Koštuničavo voće
Voće s košticom, kao što su breskve, šljive, nektarine i marelice najbolje je držati na sobnoj temperaturi kako bi dozrele do savršenstva.
Otkrijte je li zdravije nezrelo ili prezrelo voće i povrće
9. Paprike
Kašaste paprike nisu ukusne stoga ih nemojte stavljati u hladnjak. Paprike će naime, jednako kao i krastavci, izgubiti svoju hrskavost pod utjecajem niske temperature.
10. Čokolada
Želite li da čokolada sačuva svoj savršen okus i slatkoću, nemojte ju čuvati u hladnjaku. Čokoladu je najbolje čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Jedino kada je čokoladu bolje staviti u hladnjak nego držati vani je kada temperatura u vašem domu prelazi 28 stupnjeva.
11. Patlidžan
Ako patlidžan planirate konzumirati u roku od nekoliko dana nakon kupnje, slobodno ga možete čuvati na sobnoj temperaturi. Ipak, imajte na umu da patlidžan ima kratak rok trajanja izvan hladnjaka, stoga ga spremite u frižider ako ga nećete pojesti uskoro, ali će u tom slučaju imati lošiji okus.
Evo kako očistiti voće i povrće od pesticida
12. Cijela dinja i lubenica
Iako malo što može bolje osvježiti u ljetnim mjesecima od hladne lubenice i dinje, ovo je voće najbolje držati vani ako ga niste narezali. Istraživanja su pokazala da hladan zrak zaustavlja rast antioksidansa koji se stvaraju u ovom voću nakon branja. Ipak, nakon što narežete lubenicu i dinju, pokrijte ih plastičnom folijom i spremite u hladnjak kako biste spriječili rast bakterija.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345