3 najbolja recepta za kuhano vino
Teško je zamisliti adventsko doba bez miris i okusa kuhanog vina. Šalica tog toplog napitka s bogatim okusom raznih začina grije i na najnižim temperaturama i mami osmijeh. Kuhano vino ima dugu povijest, a godinama je neizostavni napitak na adventskim sajmovima diljem Europe. Toliko je popularno da već gotovu mješavinu začina za kuhano vino možete kupiti u svim većim trgovinama. No, napraviti svoje vlastito kuhano vino i pozvati sve prijatelje na degustaciju je ipak poseban doživljaj.
Koje vino odabrati za kuhano vino?
Mnogi su mišljenja kako dobro kuhano vino ne ovisi o kvaliteti samog vina. Ionako ćemo dodati gomilu začina prema odabranom receptu. Nažalost, s jeftinim vinom, koliko god recept bio dobar, nećete napraviti izvrsno kuhano vino.
Ako preferirate crno vino birajte ona voćnog okusa, a pogriješiti ne možete s teranom, crnim pinotom i cabernet sauvignonom. Ako volite jači okus, birajte vranac, merlot ili plavac mali.
Ljubitelji bijelih vina trebaju se odlučiti za graševinu, rizling, malvaziju i žlahtinu.
Izbjegavajte skupa vina jer s kuhanjem i kombinacijom začina ona ipak gube svoja specifična svojstva.
Koje začine stavljati u kuhano vino?
Tajna dobrog kuhanog vina leži u dobrom mješavini aromatičnih začina. Glavni sastojci su šećer, cimet i klinčići. Okus kuhanog vina nadograđujemo voćem, a najčešće se koriste naranče, limun, brusnice, klementine... Brojni recepti predlažu dodavanje kardamona, đumbira, zrna papra, vanilije, muškatnog oraščića, a često u receptima nailazimo i na druga alkohola pića, poput određenog likera i konjaka.
Ovo je najčešća greška prilikom pripreme kuhanog vina!
Kupili ste adekvatno vino, pronašli prikladan recept i nabavili sve začine i ostale potrebne dodatke. Uživljeno se bacate na pripremu kuhanog vina. Pažljivo pratite recept, ali na koncu vaše kuhano vino nije nimalo ukusno. Vjerojatno ste napravili najčešću grešku, a to je previsoka temperatura. Naime, vino je potrebno kuhati na niskoj temperaturi i ono nipošto ne smije prokuhati. Ako se to dogodi alkohol ishlapi, a vino poprima gorkasti okus kojeg niti jedna mješavina začine ne može prekriti.
U nastavku donosimo 3 najbolja recepta za kuhano vino:
1. Kuhano vino by Jamie Oliver
Poznati kulinarski stručnjak Jamie Oliver predstavlja recept za bogato začinjeno kuhano vino koji će oduševiti svakog tko ga isproba.
Recept za kuhano vino s klementinama i limunom by Jamie Oliver
2. Kuhano vino by Marta Stewart
Recept za kuhano vino by Marta Stewart zadovoljit će i one najizbirljivije goste vaše božićne zabave.
Recept za kuhano vino by Marta Stewart
3. Kuhano vino by Gordan Ramsey
Ovaj izvrstan recept za kuhano vino s dodatkom citrusa i đumbira osmislio je poznati svjetski chef Gordon Ramsey.
Recept za kuhano vino s narančom i đumbirom by Gordan Ramsey
Koji cimet odabrati za kuhano vino?
Kako bi vam kuhano vino još ukusnije, birajte cejlonski cimet koji se ujedno naziva i pravi cimet. Mi predlažemo Encianov cejlonski cimet u prahu, a može se dodati kolačima, voćnim salatama, umacima i kompotima, ali i raznim napitcima poput kave, čaja i kakaa.
Proizvod možete potražiti ovdje.
Više ideja i savjeta uz koji će vam ovaj Božić biti savršen potražite u adventskom kalendaru CentraZdravlja koji se nalazi na poveznici i u kojem vas svakog dana očekuje blagdansko darivanje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345