Blagdani u domu Danijele Dvornik: Pašticada je kraljica božićnog stola
Odbrojavamo sate do Božića, a 55-godišnja influencerica Danijela Dvornik nam otkriva kako ovaj dan izgleda u njenoj obitelji. „Božić je uvijek dan za okupljanje obitelji, bili vjernici ili ne. Ovisno gdje padne dogovor, tu se organizira Božić“, govori nam udovica legendarnog glazbenika Dine Dvornika koju na Instagramu prati 108 tisuća pratitelja s kojima nerijetko podijeli prizore iz vlastite svakodnevice.
Sudeći po fotografijama koje objavljuje na ovoj društvenoj mreži, majka rado viđene influencerice Elle i baka malene Bali i Rumi, izgleda bolje nego ikad. Uvijek je u pokretu, nikada ne staje, pa tako ni u ovo zimsko vrijeme. Što se tiče božićnih radosti i kada je hrana u pitanju Danijela nam iskreno odgovara kako nije rob tradicije, iako je voli. Za tradicionalno blagdanski bakalar kaže da nije nešto što će se naći na njenom stolu, no da poziv na „pjat bakalara“ ne odbija.
Za nju je pašticada kraljica božićnog stola. „Svi je volimo, a miris kuhanja bude baš nekako božićni“, kaže Danijela. Pitali smo je i ima li neke tradicionalne recepte koji se u njenoj obitelji prenose s koljena na koljeno, a influencerica objašnjava kako su se oni prenosili automatizmom te da su joj od svih delicija svijeta najdraže domaća juha, leš meso, šalša i pire krumpir.
Podijelila je s nama i recept za pašticadu, jedno od omiljenih božićnih jela.
Pašticada
"Za pašticadu vam je bitan dobar komad mesa, a najbolja je govedina od buta odnosno tzv „frikando“. S obzirom na to da negdje nećete naći govedinu, poslužit će i junetina. Govedina je bolja jer je šug bolji", kaže Danijela.
Od sastojaka će vam trebati:
- Domaća kvasina od vina
- 10 dkg pancete
- Nekoliko komada češnjaka
Meso je potrebno "našpikati" ili napuniti komadićima pancete, češnjaka i nekoliko klinčića. Zatim posolite i popaprite meso. Odložite meso u lonac ili zdjelu te ulijte kvasinu ili ocat sve do polovine mesa. Ostavite da stoji preko noći, ali pazite da meso okrenete.
Nakon toga će vam trebati:
- 3 velike glavice luka
- 10 suhih šljiva
- 3 dcl crnog vina
- Sol
- Papar
- Muškatni oraščić
- Ružmarin
- Lovorov list
Priprema:
Meso izvadite iz posude i stavite u lonac na zagrijanu masnoću, ulje. Prepecite ga sa svim strana da se stisne i dobije zlatnu boju, a zatim ga izvadite. U taj isti lonac dodajte još ulja i zažutite luk. Tada dodajte meso i sve ostale sastojke i začine. Ako nemate prošek, dodajte crno vino.
Karamelizirajte dvije žlice šećera i dodajte u saft. Pazite na količinu šećera, mora ubiti kiselinu i dati slatkoću, ali ne previše. Nakon što se meso kuhalo nekih sat vremena u komadu, potrebno ga je izvaditi i narezati na komade debljine 2 cm i opet ih vratiti u šug i nastaviti kuhati na laganoj vatri nekoliko sati.
"Ja obično pri kraju izvadim meso i štapnim mikserom usitnim komade u šugu tako da sve bude gusto i vratim meso da se lagano kuha. Pašticada se servira s domaćim njokima i pospe parmezanom. Nikako ne servirati s kupovnim njokima", savjetuje Danijela.
Vezani sadržaj:
- NUTRICIONISTICA OTKRIVA: Zašto zimi juhama ne smijete reći ne?
- Hrana uz koju možete spriječiti blagdansko debljanje
- Što se jede za Božić? 12 tradicionalnih blagdanskih jela diljem svijeta
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345